Viking feiten

Hoe vervoerden de vikingen hun schepen

Het slepen van een schip Hoe vervoerden de vikingen hun schepen? Via het water natuurlijk zult u denken.  Uiteraard, maar hoe denkt u dat de vikingen via Rusland naar de Zwarte Zee gingen?  Dit kan niet door alleen maar via water te gaan.

De vikingen vervoerden hun schepen soms ook via land.  Trailers waren er uiteraard nog niet en dus hadden vikingen hier andere methoden voor.  Kleinere schepen werden soms door het zand voortgeduwd of getrokken.  Aangezien het onderste gedeelte van een vikingschip, de scheg,  maar enkele centimeters dik is, snijdt een vikingschip zich als het ware door het zand.
Het dragen van een schip Een andere optie die de vikingen hadden was het dragen van een schip.  Men zette hiervoor het schip op houten palen.  Andere palen werden door de gaten gestoken waar de roeiriemen door gaan en  zo tilde de gehele bemanning met vereende krachten het schip op.
Beide methoden gingen uiteraard alleen maar met een klein schip.  Met grotere schepen, zeker als ze volgeladen waren, lukte dat niet.  Deze schepen werden verplaatst op rollende boomstammen.  Eenmaal geland aan wal kapte men bomen, ontdeed deze van alle onvolkomenheden en  legde ze voor het schip.  Met vereende krachten "rolde" men het schip zo voort.  De boomstammen die aan de achterkant weer vrij kwamen werden weer voor het schip gelegd Het rollen van een schip en zo verplaatste men het schip b.v. van de ene rivier naar de andere.
Er zijn een aantal plaatsen bekend waar men dit deed. Eén van deze plaatsen is in Rusland.  Eerst voer men de rivieren die uitmondden in de Oostzee op.  Daarna verplaatste men de vikingschepen op boomstammen over meer dan 10 kilometer naar de rivier de Dnjepr.  Deze voer men dan vervolgens weer af naar de Zwarte Zee.  Zo dreef men handel met de Turken, zonder dat men wist van de route via de Middellandse Zee naar dit gebied.
Onlangs heeft men ook ontdekt dat de vikingen deze methode wellicht gebruikt hebben bij de Shetland eilanden. Deze rotsachtige eilandjes lagen op de route van Skandinavië naar IJsland.  De vikingen deden deze eilanden altijd aan om proviand en vers water in te slaan.  Nu is het uiteraard best mogelijk om om deze eilandjes heen te varen,  maar dat zal met al die rotsen niet ongevaarlijk zijn geweest. Een andere mogelijkheid die men vermoedt is dat de vikingen de schepen over de Shetlands heen hebben getrokken.  Er is namelijk een plaats op de Shetlands waar de Noordzee en  de Atlantische oceaan maar 50 meter uit elkaar liggen. Een beetje viking trekt zijn schip daar zo overeen.

[ laatst gewijzigd :  1-1-2016  ]