Viking feiten

Het Osebergschip

In het jaar 834 overleed in Noorwegen de populaire koningin Aasa van Agder.  Zij was zo geliefd door haar onderdanen dat zij een koninklijke begrafenis kreeg,  wat in die tijd neerkwam op een crematie op een vikingschip,  dat vervolgens de zee werd opgestuurd.
Voor Aasa werd hiervoor het mooist ( bekende ) vikingschip gebruikt dat ooit gemaakt is: het Osebergschip.  Het is 21,14 meter lang,  is van eiken gemaakt en heeft prachtige ornamenten gegraveerd in zijn stevens.  Het is oorspronkelijk gebouwd tussen 815 en 820 en  zal vermoedelijk eerst dienst gedaan hebben als koninklijk schip.
In 1904 is het schip gevonden nabij het Noorse plaatsje Oseberg.  Aangezien het een goede traditie is om een vikingschip te noemen naar de plaats waar hij gevonden is,  spreken we nu dus van het Osebergschip.
Het schip is uitermate goed bewaard gebleven.  Van de vele voorwerpen die Aasa op deze laatste reis moesten vergezellen,  is veel door grafjagers geplunderd,  maar de vele voorwerpen die wel overbleven,  hebben toch een enorme historische waarde.
Tegenwoordig ligt het Osebergschip samen met andere vikingschepen die in de  baai van Oslo zijn gevonden in het  Vikingschipmuseum  te Oslo.
De opgraving van het Osebergschip

[ laatst gewijzigd :  1-1-2016  ]