De route
ga naar route

Reis naar Zweden

Nederland heen

Het vertrek Op 23 april 1995 was het dan eindelijk zo ver. De Orm was te water gelaten, opgetuigd en volgepakt, de reis kon beginnen.  Onder grote belangstelling van familie,  plaatselijke bevolking en pers werd er afscheid genomen.  Holland is een land met veel bruggen en sluizen.  De eerste brug en sluis kwam al na 100 m dus moest de mast plat.  Voor het publiek was dit wel leuk.  Rond het avondeten werd Middenmeer aangedaan waar samen met Yvonne  een laatste snack werd gegeten.  Hierna werd doorgevaren naar de sluis voor Medemblik waar een rustig  plekje werd opgezocht om te genieten van een welverdiende rust na  een drukke en emotionele dag. 
24/4 Moesten er bij Medemblik weer een aantal bruggen en sluizen worden  genomen alvorens aan het eerste stuk open water,  het IJsselmeer, toe te komen.  Er blies een harde wind, 6 Beaufort, maar de Orm hield zich goed en  in twee uur tijd werd Stavoren bereikt.  Hier werden nog wat interviews gegeven en  afspraken gemaakt met de TV die onderweg een opname zou komen maken.
25/4 Een stuk door Friesland varen om naar Bergum te gaan.  Omdat dit vaarwater gebruikt wordt door de beroepsvaart is er weinig  oponthoud door bruggen, alleen de spoorbrug te Grouw.
Na aankomst in Bergum en het opzetten van de tent en uitrollen van de  slaapzak bleek deze laatste van binnen nat te zijn door het condenseren  van de lichaamswarmte van de vorige nacht.  Dit kon niet de hele reis zo blijven.  De lering hiervan was dus dat ’s morgens de slaapzak eerst  gedroogd moest worden.  Al zou dit niet meevallen omdat de tijd, anderhalf uur,  hiervoor tijdens wassen,  aankleden, eten, koffie zetten, tent afbreken en vaarklaar maken,  eigenlijk te kort was.
De eerste sluis
Delfzijl 26/4 De afspraak was dat de TV de Orm zeilend zou filmen op het Bergummermeer.  Hiervoor hadden ze een motorschip gehuurd.  Het waaide NO 5 en de Orm liep zo hard dat de filmploeg dit niet bij kon houden.  Dus werd er maar langzaam op de buitenboordmotor gevaren om de filmploeg  toch wat beelden te kunnen opnemen. 
Het traject van deze dag liep door Groningen met meerdere bruggen en sluizen.  Door de publiciteit van de afgelopen dagen gingen deze allemaal vlot open. 
Aan het eind van de middag werd Delfzijl binnengelopen waar het laatste stuk  van de veiligheidsuitrusting,  het reddingsvlot ( Nautische Unie ) aan boord werd gebracht. 

31-12-2018  ]